Sabtu, 26 Februari 2011

Pasukan Bola Sepak SKSantan..!

"Sesungguhnya segala kerjasama kalian hanya Allah yang berhak menilai dan membalas ganjarannya". (Pengurusan Pasukan SKS)


Kejohanan bola sepak peringkat Pusat Kecemerlangan Jejawi (PKPJ) telah pun berakhir. Kejohanan bermula pada 21 februari hingga 25 februari 2011 bertempat di padang SK Dato` Kayaman, Perlis. Sebanyak 7 pasukan yang mendaftarkan diri untuk bertanding. SK Santan (SKS) di undi dalam kumpulan A bersama SK Jejawi (SKJ), SK Chuping (SKC), dan SK Kampung Salang (SKKS), manakala SK Oran (SKO), SK Dato` Kayaman (SKDK), dan SK Institut Perguruan Guru Malaysia Kampus Perlis (SK IPGM) diundi dalam kelompok B.

Persiapan membina pasukan sekolah yang baru atau 'new team' sebenarnya telahpun dimula pada tahun 2010 di bawah kendalian En. Eizar Azlan Bin Taharim, En. Mohd Khidzrul Hafiz dan En. Fadzeli Salleh (wakil PIBG), setelah pihak pengurusan menyedari SKS sudah ketiadaan murid-murid yang berpotensi seperti tahun-tahun sebelumnya. Usaha tersebut bertujuan meningkatkan semula nama SKS dipersada bola sepak peringkat PKPJ khasnya dan diperingkat negeri amnya, yang suatu ketika dahulu menjadi pasukan yang sering digeruni diperingkat PKPJ. Paling akhir SKS menjadi juara PKPJ adalah pada tahun 2008 dan menjadi juara negeri pada 2007 di Kejohanan Sukan Mini Bola Sepak MSSPs Bawah 11 Tahun.

Pihak pengurusan bola sepak pada tahun ini (2011) sebenarnya menyambung usaha yang telah dibuat pada tahun yang lalu. Tahun ini di bawah kendalian En. Shahrizan Othman sebagai pengurus pasukan, dan En. Mohd Khidzrul Hafiz Bin Mohd Hussin sebagai jurulatih serta dibantu oleh 'tenaga pakar' En. Fadzeli Salleh (Naib YDP PIBG), berhasrat membawa pasukan sekolah pergi lebih jauh, sekurang-kurangnya mencapai pencapaian yang lebih baik berbanding pencapaian tahun lalu.

Sasaran kali ini juga adalah sekurang-kurangnya ke separuh akhir. Sasaran ini berdasarkan pembentukan pasukan yang masih muda, dan kebolehan murid-murid SKS yang ditahap 'sederhana'. Namun syukur alhamdulillah, pasukan yang masih 'setahun jagung' ini, mampu mencapai sekurang-kurangnya 'target' ke separuh akhir, setelah beraksi cemerlang diperingkat kumpulan dengan mengumpul 9 mata sekaligus menjadi 'Johan Kumpulan' sebelum tewas di tangan pasukan SKDK diperingkat 'separuh akhir'.

Jutaan terima kasih ditujukan kepada Pn. Wan Nor Anita (PK-KO) yang memberi kerjasama yang baik dengan pihak pengurusan pasukan. Tak lupa juga kepada Tn. Guru Besar En. Ridzwan Wan Bin Abdullah yang banyak memberi 'galakan semangat' kepada pemain-pemain sekolah. Pastinya peristiwa 'Replika Piala Dunia' dan 'Medal' tak akan dilupakan oleh seluruh warga SKS terutamanya pemain-pemain sekolah. Jutaan terima kasih juga ditujukan kepada En. Fadzeli Bin Salleh (wakil-PIBG) yang menyumbang 'kepakaran' dan 'ilmu bola sepak' kepada pemain-pemain sekolah. Terima kasih juga buat guru-guru yang tak jemu-jemu hadir memberi sokongan, galakan dan nasihat demi kebaikan pasukan sekolah. "Sesungguhnya segala kerjasama kalian hanya Allah yang berhak menilai dan membalas ganjarannya".

Berikut keputusan perlawanan yang melibatkan SKS di Kejohanan Bola Sepak PKPJ 2011:
  • SKS menewaskan SKC     2-0
  • SKS menewaskan SKKS    6-1
  • SKS menewaskan SKJ      3-1
  • SKS tewas kepada SKDK  0-3 (Separuh Akhir)
SKS mengakhiri kempen kejohanan tahun ini dengan berkongsi tempat ketiga bersama SKJ.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...