Sabtu, 9 Julai 2011

Aman Palestin di SK Santan

"Panitia merasakan isu  ini mesti diketengahkan kerana isu Palestin yang melibatkan Masjid al-Aqsa adalah tanggungjawab semua orang Islam tidak kira di negara mana  ia berpijak".

JUMAAT 29 Rejab 1432 bersamaan 01 Julai 2011, Sekolah Kebangsaan Santan (SKS) melalui Panitia Agama Islam telah bekerjasama dengan Aman Palestin dalam  program “Ceramah  Isra` Mikraj” peringkat sekolah. Aman Palestin diwakili oleh En. Noorzamri Bin Ibrahim telah menyampaikan ceramahnya dengan baik sekali, apatah lagi ceramah tersebut disertakan paparan realiti kehidupan masyarakat Islam di Palestin mempertahankan Masjidil Aqsa dari ancaman zionis Israil.

Ceramah yang mengambil masa hampir saju jam setengah itu menjadikan murid-murid teruja untuk terus menerokai info-info berkaitan bumi Palestin yang merupakan khazanah Islam yang mesti dipertahankan.


Sasaran program ini ialah untuk “memeperkenalkan isu Masjid al-Aqsa dan Palestin” kepada seramai 126 murid dari tahun 5 dan 6. Panitia merasakan isu  ini mesti diketengahkan kerana isu Palestin yang melibatkan Masjid al-Aqsa adalah tanggungjawab semua orang Islam tidak kira di negara mana  ia berpijak. Panitia juga berhasrat untuk melanjutkan isu-isu Palestin kepada sasaran yang lebih besar seperti warga sekolah dan warga ibubapa di masa-masa hadapan insyaallah.

Pihak Aman Palestin juga ada melancarkan derma kilat ‘untukmu Palestina’. Alhamdulillah sambutan sangat menggalakan, sekalipun murid-murid tidak diberitahu sebelumnya berkenaan ‘derma kilat’ yang akan dikutip. Murid-murid juga ada menyumbang dengan membeli ‘cenderamata’ melalui pameran yang diadakan.

Akhirnya, pihak SKS melalui Panitia Agama Islam mengucapkan jazakallahu khairan kathira di atas kesudian pihak Aman Palestin bertandang ke sekolah ini. Ucapan terima kasih juga ditujukan kepada En. Mohd. Azrin Samsudin (staf Aman Palestin, Bangi) yang menjadi pengantara dalam menjayakan urusan ini, sekalipun urusan ini dirancang secara ad-hoc namun apa yang dirancang dapat berjalan seperti tarikh dan waktu yang ditetapkan. ‘Terima kasih Aman Palestin! SK Santan bersamamu dalam menggerakkan isu-isu Palestina’.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...